SVT uppmärksammar behovet av att rusta upp järnvägen i sin reportageserie om järnvägssystemet. Omtag Svensk Järnväg ser ett stort behov av upprustning av järnvägssystemet för att svenska medborgare och företag ska få en robust och pålitlig järnväg. Vi välkomnar att nationell media väljer att lyfta fram de problem som orsakar återkommande förseningar och inställda tågavgångar.
Näringslivets transportråd – för transportköpare varnar för att järnvägens brister hämmar Sveriges tillväxt. Företag med stora volymer och långa avstånd klarar inte av att konkurrera på grund av förseningar och inställda tåg. Läs mer om hur industrin hindras av brister i järnvägssystemet i vår rapport Industribroms eller industrilyft?
Likaså är en väl fungerande arbetspendling är beroende av att tåget går. I vår rapport Regionlyftet kan man läsa hur de ekonomiska sambanden ser ut som gör att stora arbetsmarknadsregioner får högre ekonomisk tillväxt.
Det är ett faktum – utan en fungerande transportinfrastruktur riskerar svensk konkurrenskraft och tillväxt att hämmas.
Nedan har vi samlat samtliga länkar i SVTs repotageserie:
SVT: ”Den svenska järnvägen slits snabbare än vad den åtgärdas, och enligt Trafikverket skulle förnyelsetakten behöva flerdubblas om underhållsberget ska kunna betas av. Samtidigt beskriver järnvägsaktörer att många arbeten görs med långsammare teknik än nödvändigt.”
SVT: ”I dag åker vi tåg som aldrig förr. Men vi gör det på ett slitet järnvägsnät som är på bristningsgränsen.
Det riskerar att få långtgående konsekvenser.
– Med tiden så finns det en risk att resenärer tappar förtroendet och slutar resa med tåget. Då kan det ta väldigt lång tid att vinna tillbaka det förtroendet, säger Carl-William Palmqvist, docent i järnvägsteknik vid Lunds universitet.”
SVT: ”Till följd av Natomedlemskapet kan Sverige nu tvingas rusta upp järnvägen mellan Sundsvall och Trondheim. Det menar forskare i krigsvetenskap.”
SVT: ”Försenade och inställda tåg – till högre kostnader.
Det är vardag för företag som transporterar gods längs Västerdalsbanan, enligt Fredrik Bärthel ansvarig för järnvägslogistik på Fiskarhedens trävaru.
Huvudorsaken – ett ovanligt signalsystem.
– Signalsystemet är så uselt att det knappt finns nån operatör som kan köra där, säger Joakim Limberg, vd för Fiskarheden Trävaru AB.”
SVT: ”Det är mycket som kan gå snett och under 2024 anmäldes över 73 000 fel på järnvägsinfrastrukturen. Drygt 15 000 var så kallade tågstörande fel”
SVT: ”Stor kapacitetsbrist och mängder med fel på Malmbanan gör att industrin i Norrbotten förlorar enorma summor pengar.”
SVT: ”Spårsabotage är ett konstant samhällsproblem. Trafikverket räknar med runt 200 händelser per år i Sverige där olika föremål har placerats ut på spåret.
– I värsta fall kan tåget spåra ur, säger Olof Friman som är enhetschef för järnvägsunderhåll i Trafikverkets Mellersta regionen.”
SVT: ”Sprucken räls, nedrivna kontaktledningar och trasiga växlar – förra året anmäldes 73 649 fel på järnvägen, vilket är den högsta noteringen på flera år. Järnvägen slits snabbare än vad Trafikverket åtgärdar den och underhållsskulden växer.”
SVT: ”Förseningar och inställda godståg är ett återkommande problem för många svenska företag. Nu varnar Näringslivets transportråd för att bristerna i järnvägsnätet hämmar Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.
– Ytterst handlar det här om svensk välfärd, säger Ted Lundström, ordförande på Näringslivets transportråd.”
SVT: ”SVT granskar tågkaoset: Drygt 200 fel på järnvägen – varje dag.”
SVT: ”Över 200 rapporterade fel om dagen och en rekordlåg punktlighet. De svenska järnvägarna är i kris, visar en ny granskning av SVT.
– Det är inte acceptabelt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).”